Knižná výzva 2021



Je začiatok roka, ako aj čas na môj najsamúplnebľúbenejší článok, ktorý je stručný a o knihách. Toľko k mojim kritériám na obľúbené články.
Rok sa s rokom zišiel a čo by to bolo za blogovaciu sezónu, keby som nedodržala tradíciu zapojiť sa do knižnej výzvy, ktorú vymyslela Ells. Výzva tento rok žiaľ nebude prebiehať, no ja by som rada zachovala tradíciu.

Aj tentokrát budem siahať na najnižšiu métu desiatich kníh a dúfať, že aspoň tú splním. No cez sviatky sa vo mne po rokoch opäť prebudil knihomoľ, tak som zvedavá dokedy mi ten zápal vydrží. Mám totiž viac plánov ako času. No kto vie? Možno aj z motyky vystrelí a ja sa prekonám, čo sa počtu prečítaných kníh týka.

Zatiaľ to so mnou vyzerá nasledovne:


1. Scott Carney: Čo nás nezabije

- reportáž skeptického novinára o metóde „Ľadového muža“ – Wima Hofa. Predbehol svoju dobu alebo sa pripojí do radu šarlatánov, ktoré Carney odhalil? 
O tom bližšie porozprávam v tomto článku.

2. David Meerman Scott: Nové pravidlá marketingu a PR

- ako efektívne využívať sociálne siete a médiá, blogy, správy, online video a virálny marketing na získavanie zákazníkov.
„Buď zistím alebo aj nie. Buď v sebe objavím skrytého markétéra. Alebo aj nie.“


3. Glen Cook: A fekete sereg (The black company)

- predstavte si, že temná čarodejnica povstane z mŕtvych a za pomoci desiatich svojich najvernejších vazalov si chce podmaniť svet. Svet ktorý sa proti nej zjednotí a s pomocou svojich mocných mágov čelí náporu Temnej čarodejnice. Príbeh starý ako čas. Príbeh, v ktorom povstanú hrdinovia aby porazili mocné zlo.
Tak. A teraz si predstavte, že ste vojenský liečiteľ, bojujúci za stranu temna. Znie to ako definícia Dark fantasy.

4. Hana Moravčíková: Učeň ľadu: Šesť dní s Wimom 

Autorka vo svojej prvej knihe popisuje nový spôsob prístupu k chladu, ktorý získala vďaka vlastnej skúsenosti počas intenzívneho tréningu s holandským „ľadovým mužom“ Wimom Hofom. 

5. John Green: Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín 

Príbeh sa rozvíja okolo vysokoškoláka po rozchode. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, pokiaľ by sa každá Colinova expriateľka nevolala Katherin. Ten je spočiatku presvedčený, že ak by dokázal vymyslieť vzorec, ktorý presne popisuje udalosti v jeho vzťahoch, tak by mohol predísť ich zániku. Možno by sa mu aj Katherine XIX podarilo získať späť.
Spolu s najlepším priateľom sa napokon vydajú na výlet, na ktorý len tak ľahko nezabudne. Podarí sa mu zmieriť s rozchodom a objaviť "vzorec vzťahov"? 

6. Stephen King: O písaní

Inšpiratívna autobiografia spisovateľa s radami, ktoré niekoho môžu aj nemusia osloviť. Predstavte si viac či menej omieľané rady na písanie, no podané ľudsky a zrozumiteľnejsie, než sto krát omieľané, nič nehovoriace poučky. 

7. Cilkina Cesta 

Prežila pracovný tábor v Poľsku, len aby ju označili za kolaboranku a odsúdili na prácu v gulagu. 


8. Edgar Allan Poe: Havran (a jiné básne)

Nakladateľstvo Omega v tejto zbierke básní približuje jeden z najznámejších básní autora ako aj niekoľko jeho preklady a ďalšie nemenej zaujímavé básne zo spisovateľovej dielne.


9. Anne Lamott: Jedno po druhom (príručka tvorivého písania a žitia) 

Spisovateľka a lektorka kurzov kreatívneho písania sa s čitateľom podelí o svoje tipy.


10. Eminé Rushton: Ayurveda for modern life



Zdroje:

Komentáre

  1. Mucholapku jsem kdysi četla, pěkná knížka. Tak ať se ti s výzvou daří :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jedu čtenářskou výzvu na DK. Loni jsem dala 18 knih z 20. Letos to asi bude méně, protože nemám doma knihy odpovídající zadaným tématům. A z těch co doma mám, jsem si vybrala poměrně náročné tituly.
    https://www.databazeknih.cz/novinky/seznam-vsech-temat-ctenarske-vyzvy-2021-1268

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám ju, ale veľmi som si na ňu ešte netrúfla. Azda mi prichodí zväzujúca. Netuším.

      Odstrániť
  3. Já jedu už 4 rok výzvy přes goodreads. Letos mám na přečtení 13 knížek tak doufám že to zmaknu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborný zoznam a super knihy v ňom. Sama odporúčam tie Temné hmoty ktoré sú síce riadne hrubé ale o to peckové. Ja som si dala 50 kníh ale vzhľadom na to, že rušia kníhkupectvo v ktorom pracujem asi ich bude menej. Ono by som aj rada dopísala svoj druhý román cez leto, tak som zvedavá. Nechám sa prekvapiť ako to bude s čítaním a časom. Ale tebe prajem pohodové čítanie a krásny rok

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej celkom sa na tú sériu teším. No vždy mi niečo odvedie pozornosť. :-D Teraz konkrétne Poučka o predvídateľnosti Katerín, Majster a Margaréta a ešte od Poea zbierka básní Havran. S tým kníhkupectvom ma to mrzí. No aj tebe prajem pohodový rok a výdrž s románom. :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára