TOP 4 znaky ako spoznať Karen!

Alebo by bolo vhodnejšie povedať, 4 znaky ako spoznať manipulátora bez taktu? 

Žiaľ asi drvivá väčšina z nás má s niekým takým skúsenosť. Ak ty nie, tak patríš k tej šťastnej menšine a ja ti zo srdca gratulujem.
Alebo niekoho takého poznáš a máš pocit, že ti niečo na tom človeku nesedí, no nevieš definovať čo. Či už ide o nadradenosť, neokrôchanosť, nedostatok empatie alebo len bezohľadnosť zo strany kritika-manipulátora.

Nech už je to ako chce, ak ťa zaujímajú aké skúsenosti s takým človekom mám ja, si na správnom mieste.


1. Karen. 

V prvom rade je to niekto, kto si obtrie hubu o tvoj projekt, kritizujúc veci, na ktoré stačí čítanie s porozumením a keď mu ty odpovieš, aby si ešte slušne vysvetlil prípadné nedorozumenie, tak ti povie, že nemá zmysel s tebou komunikovať. To isté sa môže stať, ak pohár tvojej trpezlivosti medzitým pretečie a pokúsiš sa argumentmi ohradiť voči nepodloženej kritike. 
Či je ten človek naozaj natoľko časovo vyťažený alebo zistil, že nedokáže zjesť to, čo si sám navaril, je otázne.
No radšej bude komunikovať už len s niekým "kompetentným". Okej Karen. Zavolám ti manažéra. 

2. Nedá sa im vyhovieť

Ak vyjadríš námietku na spôsob akým ťa kritizuje, tak v prípade žien, si proste ženská, ktorá reaguje precitlivene. No ak ho ignoruješ, tak si sa urazila ako typická žena. 
Verím, že v prípade mužov je manipulátor kreativnejší. Možno to obráti na vek alebo neskúsenosť jedinca. A tomu podobné veci. 
Takému človeku nevyhovieš a ako sa hovorí, kto chce biť psa, bič si nájde. (Alebo niečo také.) Čím skôr si to uvedomíš, tým lepšie pre teba, lebo sa nedáš zatiahnuť do manipulátorových hier.  
 

3. S obľubou zavádza

Manipulátor je aj niekto, kto ti vyčíta, že nemáš medzi nohami penis. No zároveň sa uchyľuje k domýšľaniu vecí, čo by malo byť práveže doménou žien. Nie? 
Pritom sa tvári, že jeho/jej vyjadrenia sú podané s nadhľadom, avšak niektoré argumenty nemá podložené a amatérsky zachádza k šíreniu zavádzajúcich informácii, len na základe svojich pocitov a dohadov. Posúdenie profesionality takéhoto postupu si dovolím prenechať iným.

Aké pocity/dohady mám na mysli?

Napríklad, keď niekto kritizuje nízku diverzitu kolektívu. (Aj napriek prebiehajúcim výzvam o zaplnenie voľných pozícii.)
Naviac naše pobádanie, že tú osobu medzi nami radi privítame, odpovie, že je vyťažená z iných projektov. Čo je v pohode. Aj ja som, takže tomu rozumiem.

Čomu naopak nerozumiem, je keď taký človek vytýka ženský kolektív a svojimi dohadmi (“je otázkou či by si do toho ženštiny nechali kecať, možno im to takto vyhovuje. Netuším.” ) nabáda čitateľov k názoru, že netolerujeme pripomienky. Hlavne ak dodáva, že netuší či je to v skutočnosti tak.

Nehovoriac o označovaní kolektívu pejoratívom ženštiny? Pritom samozrejme nezabudne dodať aby si to tie ženštiny nebrali osobne, v snahe odradiť ich od reakcie.
 
Ďalší zavádzajúci typ komentáru je vtipkovanie, že niekoho vyhodíme/dáme vyhodiť kvôli názoru.

Iba dve nenápadné komentáre a už manipulátor nakreslil obraz o spomínanom kolektíve ako o ľuďoch, ktorí netolerujú protichodné názory a odstránia z cesty každého kto sa o ne pokúsi.


Človek by každopádne očakával, že aj keď akceptuješ daný názor, avšak pre zmenu si ty chceš obhájiť ten svoj, ktorý je protichodný tomu manipulátorovmu. Tak by aj tá osoba mohla spraviť pre teba rovnakú láskavosť a akceptovať tvoj názor. Že?

Smutná realita je taká, že taký človek to asi neurobí. Pretože to nemá v povahe. Šikovne to však otočí proti tebe.

Počuli ste slovo blogerovo. Neni zač.


4. Sú "úprimný"

Tak to aspoň o sebe tvrdí ďalší, celkom bežný typ manipulátora. Moja najobľúbenejšia výhovorka takého človeka je, že nie je ovca, takže si nekladie servítku pred ústa. 
Táto zámienka zdanlivo umožňuje kritizovať čosi bez štipky empatie, či užitočných nápadov.
Zareaguješ? V tom prípade neznesieš kritiku.
Ignoruješ? Tak si sa urazil, pretože neznesieš kritiku.
Prijmeš kritiku? Manipulátorov hlad po chaose to snáď na chvíľu utíši, no nezabudne to uzavrieť tak aby sa cítil, že má argumentačne (alebo akokoľvek) na vrch oproti tebe.
Pokúsiš sa to ukončiť návrhom, aby ste sa dohodli, že sa nedohodnete? V závislosti od skúseností manipulátora buď si sa zaprel a nepočúvaš "dobre mienenú radu" alebo sa ťa pokúsi dohnať k jednej z vyššie zmienených reakcií.

5. Má potrebu dokazovať si svoju pravdu provokáciou

Ďalší znak manipulátora je, že ak je jeho kritika zakončená špekulatívnou frázou v štýle “Toto všetko je môj názor a je mi jasné, že to dotyčného pobúri/urazí/et., keďže neznesie kritiku.” Samozrejme bez predošlých skúseností s adresátom kritiky. 

Ak na to zareaguješ. Môžeš viac než so sto percentnou istotou čakať, že povie: “Aha! Mal som pravdu! Nenechá si do toho kecať.” 

Ak ti však inteligencia nedovolí reagovať, tak si sa urazil alebo len ignoruješ podnety a tvoje prosby o spätnú väzbu sú falošné, lebo si si ani nedal tú námahu odpovedať na podnety od manipulátora.


Nakoniec som došla k záveru, že je v princípe jedno ako zareaguješ na takého človeka. Totiž tak, či onak, urobí z teba vola.

Otázka je, ako sa k tomu postavíš ty. Budeš sa tým zaoberať viac ako je nutné alebo si z takej kritiky zoberieš to, čo je naozaj relevantné, poďakuješ sa za podnet a pokúsiš sa z neho poučiť do budúcna. 
To je vlastne hlavným ponaučením. 

Zober si čo je relevantné, zároveň si nepripúšťaj k telu osobne mierenú kritiku od manipulátora. 

Ono na konci dňa, niektorí manipulátori to môžu myslieť aj dobre a ich manipulácia môže byť aj prospešná, ak to daný človek nepreženie, alebo ak vieš kde máš svoje hranice a cez ne neprepustíš všetky výčitky. Nehovoriac o menej závažných manipuláciách, ktoré možno aj my sami robíme a ani si to neuvedomujeme. O nich sa zas porozprávam niekedy nabudúce. 


Zdroje. Bábka: iStock photos; Karen gif: Dude dad; Travolta wtf gif: Vincent Vega z filmu Pulp fiction;

Aktualizované 13.9.3022

Komentáre

Zverejnenie komentára