Heather Morris: Tetovač z Auschwitzu


Názov: Tetovač z Auschwitzu
Autor: Heather Morrisová
Vydanie: druhé vydanie, doplnené o fotografie, dokumenty a doplňujúce texty od autorky
Slovenské vydanie: IKAR, a.s., Bratislava, 2019
Preklad: Peter Fridner

O knihe: Román vychádza zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov. Z ich svedectiev, ktoré v priebehu troch rokov autorka zozbierala a zapísala v podobe scenára. 

Ten sa v nasledujúcom období umiestnil na popredných miestach v medzinárodných súťažiach, než ho spisovateľka pretvorila na svoj románový debut, pod názvom akým ho poznáme dnes.

Svedectvá o jednej z krutých etáp ľudstva. No je to aj príbeh mladých ľudí, o ich vzájomnom cite a túžbe deň čo deň sa zobudiť a udržať seba i toho druhého nažive. 
Príbeh mladých ľudí, ktorých osudy nadobro spečatil tábor Auschwitz II.-Birkenau.


Komentár: S určitým odstupom času ešte stále vzhliadam k tejto knižke s úžasom. 
Málokedy sa mi do rúk dostane takáto, spoveď o tom čo nás robí ľudským. Snaha ochrániť svojich bližných, schopnosť človeka adaptovať sa a snažiť zabojovať zoči voči netvorom v ľudskej koži. Nie tým, ktorí si to nevybrali ale tým, ktorí si užívali pohľad na ľudské utrpenie.

Ak by to bola sto percentná fikcia, tak by som ospevovala autorkin prehľad, plynulý štýl rozprávania príbehu i vynaliezavosť, čo sa týka zápletok. Na tom ako som sa s postavami pobavila na ich cynickom humore, ktorý prišiel až bizarný vzhľadom na všetko presakujúci strach. Na zúfalstvo i zúfalú zlosť.
Ospevovala by som um akým mi Heather Morrisová predostrela príbeh mladej dvojice. To všetko až kým ma nedobehne pocit zvrátenosti, keď si uvedomím, že to nie autorkina fantázia, ale skutočný život vytvoril tento príbeh. Príbej ktorý v prípade Laleho a Gity skončil relatívne dobre, aj keď nie každý mal také "šťastie".

O to dôležitejšie je pamätať si. Pamätať si veci, ktorých opakovanie nesmieme dopustiť. (Alebo sa o to aspoň pokúsiť.)  A to aj v prípade tejto knižky bolo docielené.





Komentáre