Victor Hugo: Cosette

Názov: Cosette (Le portrait de Cosette; Bacha, nie to anime.)
Autor: Victor Hugo
Vydanie: 1985
Ilustrácie: Igor Rumanský


V podstate ide o výber z diela Bedári. Konkrétne o biografiu jednej z postáv, jedinej dcéry Fantine, ktorá sa svojej dcérky vzdá v dobrej viere, že sa o ňu manželia Thérnadierovci postarajú. Za čo neváhala okrem výbavičky malej Cosette aj pravidelne platiť manželom. Teda až kým sumu za starostlivosť nezvýšili natoľko, že nevládala viac platiť.
Neskôr podľahla suchotám. Pred smrťou však zverila svoju dcéru bývalému galejníkovi Jeanovi Veljeanovi, ktorý sa predstaví ako otec Madeleine.


Ten keď objaví Cosette ako sa sama trmáca tmavým lesom od studničky s vodou, po ktorú ju Thernadierka v tej zime poslala, pokúsi sa ju odobrať Thernadierovcom. Čo sa mu naveľa so splnomocnením od Fantiny a úplatkov podarí.
Čitateľ má tentokrát možnosť nazrieť do každodenného života Veljeana na úteku s Cosette, pred dôstojníkom Javertom, ktorý im je neustále v pätách. Cossetine detstvo, mladosť a zoznámenie sa s mladým rebelantom Mariusom Pontmercym, s ktorým si padnú navzájom do oka. Čomu sa Veljean spočiatku snaží všemožne zabrániť.

Keď Bedári je dielo o boji o slobodu a lepší, spravodlivejší život aj pre nižšie spoločenské vrstvy, tak potom Cosette je príbeh dievčaťa, neskôr mladej ženy, na pokraji povstania v Paríži.
Knižka je každopádne ideálna na získanie prehľadu o deji v Bedároch pre tých, ktorí sa desia 1452 stranového originálu. (smiech)


Knižka sa mi samozrejme dobre čítala. Popravde ma prekvapilo ako dobre, keďže môj niekdajší pokus o prečítanie kníh ako Bedári alebo Chrám matky Božej v Paríži, skončil fiaskom. Už prvé slová a vety spomínaných kníh sa mi zdali nezáživné. Samozrejme príbehy pána Huga obdivujem. No dosiaľ som si radšej volila iné alternatívy ako napríklad filmové adaptácie. Po prečítaní Cosette sa však reálne pohrávam s myšlienkou, že by som si mohla, azda aj bezbolestne, prečítať Bedárov.
  



Komentáre

  1. Cosette je super prečitala som ju. niekolkokrat, ale priznam sa že celych Bedarov ani raz. Ak si mam vybrat radsej vycuc ako tie 4 buchsle v ktorych je to iste len s milion opusmi, na to bol Hugo expert.
    Chram matky bozej som zvladla ale priznam sa, ze som pretacala aj 30 stran 😂😂😂😂. Masaker a to nezvyknem. Ale Hugo sa inak neda citat..

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára