Christie Golden: Warcraft #2. Vládce klanů


Názov: Vládce klanů (Lord of the Clans)
Autor: Christie Golden
Séria: Warcraft; druhý diel
Vydanie: Pocket Books, New York, 2001
Preklad: Fantom Print, 2004
Preložil: Ján Netolička
Obálka: Sam Didier

O knihe: „Otrok. Gladiátor. Šaman. Náčelník. Tím vším byl tajemný ork jménem Thrall. Odmalička vychováván krutými lidskými pány, kterým šlo jen o to, aby si z něj vytvořili dokonalou zbraň. Oheň v Thrallově srdci a jeho výchova ho předurčily k osudu, který on sám teprve pomalu začíná chápat – vymanit se z pout a znovuobjevit starobylé tradice své rasy. Nyní se lidé dozví o jeho životních osudech. Hrdinský příběh o cti, nenávisti a pomstě je konečně tady…


Znie anotácia knihy, ktorú som si ako fanúšička Green Jesusa nemohla nechať ujsť. Tá mala hneď niekoľko plusov.

  • Sympatické vyobrazenie postáv ako Taretha, vodca Hordy Orgrim Doomhammer či Garosh Hellscream...
  • Thralla (alebo ak chcete Goela): syna náčelníka Frostwolf klanu, Durotana. (na koho počesť pomenovali i územie Kalimdoru, Durotar)
  • Štýl Christie Golden, ktorý som si obľúbila natoľko, že ak vidím jej meno na nejakej knižke zo sveta Warcraftu, tak viem, že mi sľubuje príjemné čítanie z lore daného sveta
  • Kniha o postave, tak premyslenej, že jeho príbeh nemohol byť zlý, či nudný, ani keby sa autorka snažila.

Za najväčšie mínus však považujem bod, ktorý úzko súvisí s posledným bodom. Príbeh, ktorý sa písal akoby sám od seba, mi prišiel značne predvídateľný už len zo samotnej anotácie.

Pozrime sa na ňu lepšie: Ork. (už vidíme, že nebude mať veľa fanúšikov medzi obyvateľmi Azerothu) Gladiátor. (Ak je to ork. Mocný ork-inak by o ňom nevznikol príbeh, je zjavné, že sa musí vyslobodiť) Šaman. (Nebude teda všedným orkom. Dokonca z neho bude šaman. Ani nie warlock, čo by ho mohlo predurčiť na chodníčky zla.) 
Máme teda mocného orka, dobráka. Ktorého vychovali ľudia. (T.j. pozná svojich nepriateľov.) Vytvorili z neho dokonalú zbraň. (Proti sebe samozrejme, lebo Thrall je inteligentný. Samozrejme odvážny, veď je ork. Dokonca syn Durotana a Draky, odvážnych orkov, ktorí sa vzbúrili Guldanovi a so svojim klanom odišli do vyhnanstva hôr.)
Máme príbeh. Máme cieľ vyslobodiť sa. Potom nájsť svojich predkov.(„...a znovuobjevit starobylé tradice své rasy.“)
„Hrdinský příběh o cti, nenávisti a pomstě je konečně tady…“Má byť azda najväčším lákadlom pre čitateľa. Inak nie je vecou čitateľa posúdiť, nakoľko hrdinský ten príbeh je?


Komentár: Samozrejme nekritizujem príbeh, ale predvídateľnosť postavy, ktorú nie autorka vytvorila. Predvídateľnosť minimálne pre tých, ktorí videli nejaký film typu Gladiátor. Zavše si myslím, že Vládca klanov patrí medzi tie príbehy, ktorým dokážem ich predvídateľnosť odpustiť. Možno je to dokonca až osviežujúce, keď zhruba viete čo sa stane a ono sa to naozaj stane. Samozrejme boli detaily, na ktoré by som sama neprišla skôr, než som o nich čítala.

Nuž pýtam sa. Ako môže byť zlá knižka o Thrallovi od Christie Golden? Nijako. Je to rozhodne zaujímavé čítanie pre všetkých fanúšikov hry alebo lore (ako v mojom prípade). Zároveň je to napísané štýlom, že dáva zmysel aj čitateľom, ktorí sa so svetom Warcraft a WoW nestretli. Fanúšikovia majú len tú výhodu, že rozoznajú, keď sa medzi riadkami objaví odkaz na nejaký iný príbeh. Avšak irelevantný k tomu aktuálnemu.

Niekoľko ďalších názorov z databazeknih.cz.



Komentáre