Annemarie Selinko: Désireé

Autor: Annemarie Selinko
Názov: Désireé
Rok vydania: 1951, Frankfurt nad Mohanom
Preklad: Jozef Petro
Zaradenie: denníkový román
Žáner: fikcia
Hlavné postavy: Eugénia Bernadina Désireé Clary, Napoleon Bonaparte, Jean-Baptiste Bernadotte,


Pár slov o autorke:
Annemarie Selinko (1.9.1914 Viedeň - 28.7.1986 Kodaň) bola rakúska spisovateľka. Na začiatku 2. sv. vojny sa so svojim manželom usadila v Dánsku. V r. 1943 utiekli do Švédska.
Jej posledný román Désireé, o Désireé Clary, Napoleonovej snúbenici, ktorá do dejín vstúpila ako švédska kráľovná Desideria(Vytúžená), bol preložený do 25 jazykov vrátane slovenčiny v r. 1978(vyd. Smena).
V roku 1954 bol sfilmovaný.



Informácie o knihe:
Kniha sa chronologicky delí na štyry časti, zobrazujúce jednotlivé etapy života hlavnej hrdinky a jej okolia.

PRVÁ KNIHA - Dcéra marseilleského obchodníka s hodvábom.
Opisuje život Désireé, jej zoznámenie sa s Napoleonom, ešte v časoch pred jeho vojenskými úspechmi ako aj jeho samotný vzostup z pohľadu jeho naivnej snúbenice.

DRUHÁ KNIHA - Pani maršalová Bernadottová
Svadba maršala Bernadotta. Štúdium Desiré a jej prípprava na život na dvore za čias cisára Napoleona. Narodenie sa syna kňažnej a kniežaťa z Ponte Corva.

TRETIA KNIHA - Notre Dame de la Paix
Adopcia kniežaťa z Ponte Corva švédskym kráľom, pobyt v kráľovskom paláci v Stokholme. Posledné stretnutie Napoleona so "ženou, ktorá priniesla mier".

ŠTVRTÁ KNIHA - Švédska kráľovná
Návrat Desireé do švédska, stretnutie matky so synom a korunovácia.

Popri tom čitateľ nahliadne aj do zákulisia korunovácie Napoleona, intrigy na novovytvorenom dvore, rivalita a krajina na pokraji vojny so zvyškom sveta. To všetko v centre udalostí búrlivej doby.
Čitateľ sa okrem toho všetkého stretáva s pohľadom Désireé na Napoleóna, maršala Bernadotta, Talleyranda, Napoleonovho všadeprítomného tajomníka Fouchého v úlohe vyzvedača, kráľa Ľudovíta XVIII. ako aj skladateľa Beethovena a množstvo ďalších osobností, ktorí sa zapísali do dejín ľudstva.

Zároveň ide o prerozprávanie udalostí formujúcich tvár Európy z pohľadu ženy. Občianky Bernadiny Eugénie Désireé Clary, dcéry váženého obchodníka s hodvábom.


Komentár: Príbeh tejto občianky som si pôvodne vybrala pre niekoho iného, no jeden deň som prečítala prvú stranu, potom druhú až sa to so mnou viezlo až do konca.
V istej chvíli sa mi síce kniha zdala byť zdĺhavá, no aj napriek tomu sa dobre čítala. Páčilo sa mi ako sa Selinkovej Desireé vysporadúvala s vecami, na kt. podľa všeobecného rozhľadu vo svete mocných chlapov, hlúpučká, maličká Eugénia nemala. Ako prekonávala svoje obavy v prosppech svojich blízkych, keď za nich musela orodovať. Zároveň si to zachovalo dobové vyobrazenie ženy, dcéry, sestry, matky a oporu poskytujúcej manželky. Desiderie Vytúženej.

Komentáre